De wereld verbeteren, te beginnen in Delft: met die doelstelling is SHS Delft (Stichting Herontwikkeling tot Studentenhuisvesting Delft) aanjager van Abtswoude Bloeit!
Remko van Mastrigt woont er pas zes weken, maar hij is enthousiast. Na een scheiding en gezondheidsproblemen – hij is in afwachting van een donornier – belandde Van Mastrigt bij de opvang van Stichting PerspeKtief. Nu is hij dolblij dat hij, met begeleiding van PerspeKtief, een eigen woning heeft in Abtswoude. De diversiteit van de bewoners ziet hij als een plus. "Samen koken, samen koffie drinken, en kijk eens naar buiten: mijn handen jeuken al om de tuin op te knappen. De ouderen hebben meer levenservaring, daar kan ik nog wat van leren. En ik kan hier spelletjes met ouderen doen, of we maken er een dagje uit van. Van de studenten kan ik bijvoorbeeld weer leren hoe een computer werkt."
Studeren, vissen, nieuwe energie
De studenten Chris Vooren en Joost van Baar knikken. Ook zij zien de ongebruikelijke, relatief goedkope woonvorm zitten. Vooren: "We hebben hier een heerlijke tuin. Vorige week zaten we met een clubje buiten te studeren, terwijl wat ouderen zaten te vissen. Je maakt een praatje, het is gewoon gezellig, je voelt de nieuwe energie." Die voelt Aad Lamens (88) ook. Hij vreesde lange tijd dat hij Abtswoude moest verlaten. Maar toen duidelijk werd dat door de komst van de studenten (110) en cliënten van Perspektief (maximaal 32) hij en de 39 andere ‘aanleunbewoners’ in het pand zouden kunnen blijven, was hij dolblij. "Dankzij de studenten kan ik hier dus blijven wonen, daar ben ik ze hartstikke dankbaar voor. En natuurlijk moeten de onderlinge contacten nog groeien. Het is nu nog heel nieuw, maar dit is een mooie oplossing."
Positief
Karlou Westerbeek, voorzitter van SHS Delft, is tevreden over de eerste positieve ervaringen. Ze offerde een jaar van haar studie Bouwkunde op om te werken aan Abtswoude Bloeit! Het initiatief slaat drie vliegen in één klap: woningnood onder studenten verlichten, eenzaamheid onder ouderen bestrijden en cliënten van PerspeKtief op een rustige manier laten wennen aan een ‘normaal’ leven. Maar eigenlijk gaat het om vier groepen, zegt Westerbeek in de ‘Woonkamer van de Wijk’. Die woonkamer is de grote centrale ruimte, met onder meer koffiecorners, studieplekken, biljart en tennistafel. "We willen ook wijkbewoners nadrukkelijk uitnodigen om hier mee te doen aan workshops, een picknick of koffie te komen drinken. Sommige wijkbewoners waren eerst wat huiverig. Maar bij de opening vorige maand waren ze juist positief: ze vinden het fijn dat hier weer leven in de brouwerij is."
Gezelligheid
Dat vinden de PerspeKtief-cliënten Remko van Mastrigt en John de Leeuw ook. Ze zien dat nieuwe bewoners gedreven zijn – iedere bewoner moest een motivatiebrief schrijven – om er samen iets van te maken. De Leeuw: "Dit is voor mij ideaal: ik heb eindelijk een plek voor mezelf. En als ik gezelligheid wil, zoek ik die hier op in de woonkamer." Hij ziet slechts één minpuntje: "We moeten in principe na één jaar doorstromen naar een gewone woning. Jammer, want ik hoef hier niet zo nodig meer weg."
Interview via Gemeente Delft d.d. 7-5-2018