Consumenten die alleen betalen voor het gebruik van een koelkast, kunnen fors besparen op het energieverbuik. Dat blijkt uit onderzoek van Homie Pay-Per-Use, het bedrijf dat streeft naar een verduurzaming van de witgoedsector. 

In een samenwerkingsproject met CoJo vastgoed en Stichting Herontwikkeling tot Studentenhuisvesting (SHS) Delft, heeft Homie 25 energiezuinige koelkasten geplaatst in een Delftse studentenflat. Net als bij de Pay-Per-Use wasmachines die Homie aanbiedt, blijkt nu dat dit betaalmodel ook mogelijk is voor koelkasten, waar normaliter een vaste huurprijs voor wordt gerekend. Doormiddel van slimme meters is het elektriciteitsverbruik drie maanden lang gemeten.

De studenten werden uitgedaagd om het energieverbruik zo laag mogelijk te krijgen.
Dit leidde tot opmerkelijke uitkomsten: zo bleek het ‘zuinigste huis’ maar liefst 57 procent  minder elektriciteit te verbruiken. Voor de hand liggende maatregelen zoals het niet te lang open houden van de deur zorgden hiervoor, maar ook met de bij veel mensen onbekende ‘vakantiestand’ kon de nodige elektriciteit worden bespaard.

Colin Bom, CEO van Homie Pay-Per-Use: “Koelkasten staan op de vijfde plaats van energieverbruikers in een doorsnee huishouden. Ons onderzoek toont aan dat het wel degelijk interessant kan zijn om consumenten te laten betalen voor het gebruik van koelkasten, net als wij dat met wasmachines doen.”

Op basis van deze resultaten bekijkt Homie Pay-Per-Use of het in de toekomst ook koelkasten kan gaan aanbieden. Voor deze koelkasten zouden consumenten dan een huurprijs gaan betalen die afhangt van hun energieverbruik.

Lees het uitgebreide nieuwsartikel op de website van Homie:

https://www.homiepayperuse.com/

Mogelijk gemaakt door:

  • SHS Delft
  • Pieter van Foreest
  • perspeKtief
  •