Mijn naam is Harry Vonk. Voor Abtswoude Bloeit ben ik technisch en financieel beheerder. Alvorens ik uitleg wat dit zoal inhoudt vertel ik wat mij bewogen heeft om deel te nemen aan dit sociale en bijzondere project.

Iedereen weet hoe Geer en Goor op de televisie “oudjes” van vergeten verzorgingstehuizen op ludieke wijze in de watten leggen. Abtswoude is weliswaar geen verzorgingstehuis, toch wonen er evenals bij Geer en Goor, alleenstaande ouderen die om uiteenlopende redenen extra aandacht kunnen gebruiken. Sinds wij dit project zijn gestart, horen wij ouderen vertellen dat ze weer zin hebben in het leven. Dat lijkt allemaal heel mooi, alleen geeft het ook aan hoe de situatie voor onze komst was. Gelukkig kunnen Perspektief, studenten, SHS, Pieter van Foreest en wij van CoJo Abtswoude een steentje bijdragen om het leven leefbaarder te maken, niet op tv, gewoon hier in de buurt.

Mijn werkzaamheden bestaan vooral uit kleine technische klusjes klaren voor studenten, mensen van Perspektief, en uiteraard wanneer de aanleunbewoners mij iets vragen is dat een kleine moeite. Verder stuur ik bij grotere klussen installateurs en aannemers aan. Indien nodig spreek ik studenten aan op hun gedrag. De woonkamer hebben we opnieuw ingericht. Langzaamaan maken wij het steeds gezelliger. Ik sta open voor ideeën, waarbij ik wel eerlijk moet vertellen dat budget altijd meespeelt in de beslissingen die ik neem.

Er is inmiddels een heuse cinema waar (buurt)bewoners een dvd of een Netflix‐serie kunnen kijken. Ik heb luxe banken en stoelen neergezet, waardoor knusse zithoekjes zijn ontstaan. Ook hebben wij van een wijkbewoner een vleugel (piano) gekregen die is geplaatst en we hebben laten stemmen. Nu al spelen meerdere (buurt)bewoners om beurten een riedeltje. Om (buurt)bewoners naar de woonkamer te lokken hebben wij nog enkele zaken, zoals een koffiemachine, frisdrankautomaat en een snoepautomaat aangeschaft. De producten uit deze machines worden voor lage prijzen aangeboden. De drempel naar de woonkamer wordt zo steeds lager. Mijn dochtertje heeft ook een steentje bijgedragen. Zij gaf haar reeds gelezen Donald Ducks voor de woonkamer. Onder het motto: “geef, neem, leen” kunnen boeken worden gelezen. Nu zijn er reeds omwonenden die onze woonkamer bibliotheek hebben verrijkt. Naar schatting hebben wij 1.000 leesboeken staan, zonder kosten.

Onderhoud is altijd nodig en er zijn altijd klusjes die gedaan moeten worden. Hiervoor ontvang ik veel hulp van bewoners van Perspektief, zodat de belangrijkste klussen gedaan en mankementen snel verholpen zijn. Dan kan ik mij  vervolgens meer richten op het betrekken van de buurt bij leuke activiteiten. Iedereen in de buurt is van harte welkom, niet alleen tijdens de jaarlijks wederkerende barbecue. Ook gewoon om even te ontspannen met een vers kopje koffie.

De tuin wordt ook alsmaar mooier. Er staan bijenkassen, beelden, veel bijzonder planten, struiken en bomen. De jeu des boules baan wordt binnenkort voorzien van nieuw grint. Zo gaan wij door om het gebouw en de omgeving zo aantrekkelijk mogelijk te maken.

Tot nu toe hebben wij enkele etentjes, waaronder de barbecue, eerder deze zomer, en een stamppot‐avond, georganiseerd. Binnenkort organiseer ik een eerste gezellige buurtbingo. Als hier voldoende animo voor is, willen wij dit maandelijks laten terugkeren.

In een gebouw als het Abtswoude is altijd iets te doen. Kom gerust eens langs. Zelf ben ik niet altijd aanwezig, wel bereikbaar. Ook sta ik altijd open voor ideeën die bijdragen aan een nog betere sfeer.