Houd je van schilderen en ben je geïnteresseerd in de Chinese schilderkunst? Dan is deze workshop iets voor jou!

In de workshop Chinees Penseelschilderen van twee uur maak je kennis met deze eeuwenoude Oosterse schilderkunst. Je leert een aantal penseelstreken uit de Chinese traditie waarmee je een onderwerp trefzeker en helder kunt verbeelden. Ook leer je hoe je houding en ademhaling de basis zijn van je werk. Hoe je vanuit diepe ontspanning spontaan kunt werken.

Orchidee
De workshop heeft als thema de orchidee (Grass Orchid). De Grass Orchid is een van de Four Gentlemen. De Four Gentlemen zijn de vier onderwerpen waarmee traditioneel de Penseelschilderkunst werd aangeleerd en beoefend. Aan de hand van de Grass Orchid oefen je onder andere je lijnbeheerzing en een vloeiende speelse beweging in je penseelstreek te brengen. Je zult merken dat de Chinese penseeltechniek je ook in je overige werk meer vrijheid geeft.

Praktische informatie
De workshop is opgebouwd uit twee delen. Deel één is een korte inleiding op Chinees penseelschilderen. De culturele achtergrond, Chinese Kalligrafie, 'Four Gentlemen' en 'Four Treasures' komen aan bod, maar ook de principes uit de Qi Gong beoefening, zoals ademhaling, houding en aandacht. In het tweede deel ga je zelf aan de slag. Eerst leer je de juiste houding en ademhaling aan en we doen een oefening uit de Qi Gong om in de juiste concentratie te komen. Vervolgens leer je met een aantal eenvoudige oefeningen de penseelstreken aan die je nodig hebt om een Grass Orchid te kunnen schilderen. We sluiten af door het samenvoegen van de verschillende streken tot een geheel, hier beoefen je de kunst van balans en compositie door het schilderen van een Grass Orchid.

  • Maximaal 10 deelnemers
  • Deelname is gratis, aanmelden niet nodig
  • Opstelling: individueel of in kleine groepjes van 2 of 3

Docent
Je docent is Natasja Roodbergen. Zij geeft Qi Gong les bij De VAK in Delft en bij SWOP in Pijnacker. Daarnaast heeft zij een eigen praktijk in Traditionele Geneeskunde. Voor meer informatie, zie www.putizi.nl.

Mogelijk gemaakt door:

  • SHS Delft
  • Pieter van Foreest
  • perspeKtief
  •